Ještě donedávna vitamín D nikdo velmi neřešil. Bral se jako důležitý nanejvýš pro kosti. Dnes se však zjišťuje, že souvisí s řadou nemocí včetně rakoviny a jako prevence před známým korona onemocněním. Přitom ho má více než polovina lidí nedostatek.
V současnosti je vitamin D jednou z najskúmanejších živin vůbec. Už však mnoho studií dokázalo, že jeho nízká hladina souvisí s celým spektrem civilizačních chorob. Není to příliš dobrá zpráva vzhledem k tomu, že jeho nedostatkem trpí minimálně polovina populace.
Uvádí se, že asi 50 až 80% populace má sníženou hladinu vitamínu D. Nejrizikovějšími skupinami jsou podle ní pak lidé nad 50 let, lidé hnědší pleti, obézní, ale také ti, kteří bydlí v lokalitě, kde nesvítí často slunce.
Vitamín D se tvoří v těle při slunečním svitu. V našem podnebném pásmu slunce ale tolik nesvítí, a tak u nás minimálně polovinu roku lidé trpí nedostatkem vitamínu D.
Roztroušená skleróza, cukrovka i rakovina
Už opravdu nepočitatelná množství klinických studií prokázalo jasnou souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a některými chorobami. Vitamin D je nezbytný pro diabetes, onemocnění srdce a cév, onemocnění trávicího systému, lupénku či autoimunitní onemocnění jako roztroušená skleróza a Crohnova choroba.
Dále by podle všeho měl chybějící vitamin D souviset i s psychickými potížemi včetně depresí i schizofrenie nebo také s některými druhy rakoviny. Mnoho závěrů odborných prací dospělo k tomu, že vitamín D hraje podstatnou roli v prevenci nejčastějších typů rakoviny. Konkrétně tlustého střeva, prsu a rakoviny prostaty. Podle různých studií lidé s dostatečnou hladinou vitamínu D mají větší předpoklad delšího přežití.
Mimo toho má vitamín D vliv na vaši obranyschopnost. Jeho nedostatek pak vede k častějším infekcím, jako je třeba při chřipkách a nemocí dýchacích cest.
Bez vitamínu D se hůře hubne
Uvádí se, že dostatečná hladina vitaminu D dokonce pomáhá při hubnutí. Je samozřejmě jasné, že zde existuje minimální sekundární vliv. Při zdravotních problémech je zdravé hubnutí – míněna ztráta hmotnosti, při které dochází k redukci tuku a nabrání svalové hmoty – možné jen těžko. Podle všeho má ale vitamin D na hubnutí i vliv přímý.
Studie poukazují na fakt, že obézní lidé mají nízkou hladinu vitamínu D. Tělesný tuk na sebe váže vitamin D a ten se pak dále v organismu nevstřebává. Některé výzkumy přišly s výsledky, kdy při doplňování vitamínu D obézní lidé hubli snadněji. Odborníci pak poukazují i na fakt, že sluneční svit redukci tuku podporuje, za čím by mohl stát právě vitamín D.
Naordinujte si slunce
Tělo si produkuje vlastní vitamin D vlivem působení slunečního záření, které dopadá na pokožku. Uvádí se, že ideální čas strávený na slunci je 15 až 30 minut denně. Bez slunečního krému, lépe tedy před 10. a potom po 15. hodině.
V našich zeměpisných podmínkách ale slunce jako jediný zdroj vitamínu D nestačí. Řešením jsou pak doplňky stravy. Ty byste ale měli brát až ve chvíli, kdy opravdu víte, že máte nízkou hladinu vitamínu D, což zjistíte na speciálních vyšetřeních.
Pokud ale netrpíte vážnými zdravotními problémy, do kterých spadá i obezita, tak samozřejmě není hned nutné letět na vyšetření a následně začít brát doplňky stravy. Jak to platí u všech živin, stačí jen trochu upravit jídelníček.
Bohaté potraviny na vitamín D jsou zejména mastné ryby jako losos či makrela. Obecně zdraví prospěšný je rybí tuk, který se dá konzumovat i v kapslích. Malé množství je obsaženo také ve vaječném žloutku, hovězích játrech, některých houbách, cereáliích a v mléce.